Devetdeseta leta

1 040

Vztrajali so: Urban, Jan, Danilo in Vesna, še danes igralci in igralka našega kluba.

Osamosvojitev Republike Slovenije je prinesla veliko novega tudi namiznemu tenisu v Sloveniji. Ligaška tekmovanja je bilo potrebno na novo organizirati. Namiznoteniška zveza je pripravila nov koledar in razdelitev tekmovanj. Dekleta Petovie so se kot ekipa nekdanje druge zvezne lige uvrstila v tako imenovano super ligo za članice, fantje pa so nastopali v  prvi republiški ligi. Dekleta so na koncu dosegla četrto mesto, fantje pa so bili drugi. Za žensko ekipo so igrale: Sonja Marinković, Petra Mlakar, Tanja Čerče in  Breda Mojsilovič, za fante pa Blaž Brodnjak, J. Bračko, B. Bračko, Igor Džankić in Urh Strašek

V sezoni 1992/1993 je nastal ligaški sistem, ki ga imamo še sedaj. Dekleta so tekmovala v prvi državni ligi, fantje pa v drugi.

 

 

 

 

Več pozornosti smo v tem času posvečali prvi ekipi deklet, ki je nastopala v prvi  slovenski namiznoteniški ligi (SNTL), za ekipo pa je nastopalo precej tekmovalk, ki niso bile »vzgojene« na Ptuju. Med temi igralkami velja posebej izpostaviti Alenko in Tanjo Nišavič, I. Istenič, Martino Safran, Špelo Lukner, Katarino Golić, Tino Zalezina in  Karmen Steblovnik.

Do velike spremembe v klubu je prišlo leta 1995, ko sta se zamenjala vodstvo kluba in trener. Razlog je bila ocena, da klub glede na kvaliteto stagnira. Lahko bi rekli, da se je klub takrat vrnil h koreninam, saj je postal njegov predsednik eden izmed ustanoviteljev, Stanko Toplak, tajnik pa prvi trener kluba Tomislav Džankić, ki je prevzel tudi naloge predsednika strokovne komisije. Že naslednje leto ga je zamenjal Damijan Samojlenko. Profesionalni trener je postal Marinko Grbić. Pomagal mu je Damijan Samojlenko, ki je tudi vodil prvo žensko ekipo.

Novo vodstvo si je zadalo za glavni cilj vzgojiti domače igralce in igralke, ki se bodo sposobni kosati z najboljšimi slovenskimi igralci v svojih kategorijah ter začeli trkati na vrata slovenske reprezentance. V tem obdobju  smo sicer v klubu imeli dve igralki reprezentančnega formata, ki pa sta prišli iz Radelj. To sta bili Martina Safran in Špela Lukner, ki sta  postali kot članici NTK Petovia tudi nosilki odličij na evropskem mladinskem prvenstvu. Doseg ženske ekipe je bil sredina ali zgornji del lestvice prve SNTL, najboljša igralka pa Katarina Golić, ki je bila nekaj let ena najboljših ligaških tekmovalk slovenske lige, saj je bila ena redkih obrambnih igralk, proti kateri nasprotnice niso našle pravega orožja, hkrati pa je lahko prehajala tudi v napadalni način igranja.

V drugi polovici 90. let smo veliko truda vložili v razvoj nove generacije igralcev in igralk. Ti  so se priključili nekaterim igralcem, ki so se začeli razvijati sredi 90. let. Bratoma Zafoštnik, Nejcu Janžekoviču, Tomažu Janžekoviču in Urbanu Ovčarju so se priključili naslednji igralci in igralke: Jan Janžekovič, Rok Korez, Jernej Šilak, Rok Šerona, Tine Pelcl, Goran Zavec, Sandra Pjanič, Petra Jurič, Maša Samojlenko, Vesna Terbuc, Ana Romanič, Luka Šparl, Luka Rebek, Doris Drčić,Vesna Rojko, Žiga Eržen in  Martin Kelenc.

Poleg deklet, ki so vsa leta nastopala v prvi ligi, so željo po napredovanju imeli tudi fantje. Prvič se jim je uspelo uvrstiti v prvo ligo v sezoni 1997/1998, a so igrali le eno leto. Za ekipo so nastopali Marinko Grbić, brata Zafoštnik in Nejc Janžekovič. V sezoni 1998/1999 smo se ponovno uvrstili v prvo SNTL, in sicer z doseženim 2. mestom v drugi ligi in ob odpovedi igranja v prvi ligi NTK Puconci. Tudi drugi poskus igranja v prvi SNTL se za člane ni končal uspešno, saj smo iz lige ponovno izpadli. V tej sezoni so okusile ligaški ritem tudi naše mlajše tekmovalke (Vesna Terbuc, Maša Samojlenko, Petra Jurič in Doris Drčić), ki so tekmovale v drugi SNTL.

NTK Ptuj v sezoni 1998/1999

NTK Ptuj v sezoni 1998/1999

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V sezono 2000/2001 smo vstopili z oslabljeno prvo ekipo članic (brez igralk Zalezine in Steblovnikove), tako da sta morali v prvoligaško konkurenco ob Golićevi in Mojsilovičevi še mladi Vesna Terbuc in Maša Samojlenko. V mini prestopnem roku smo ekipo okrepili z igralko Tanjo Mele, vendar smo na koncu ligaškega dela zasedli 7. mesto, kar je pomenilo dodatni dvoboj za obstanek, ki pa smo ga ob nastopanju kitajske igralke za NTD Kajuh Slovan izgubili.

Priprave slovenskih kadetinj in mladink v jesenskih počitnicah leta 1998

Priprave slovenskih kadetinj in mladink v jesenskih počitnicah leta 1998

Ptujski igralci na obisku v Valpovem

Ptujski igralci na obisku v Valpovem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spomladi 2001 je nastal novi klub NTK Ptuj, ki je prevzel ligaške statuse prejšnjega kluba, in to zelo uspešno, saj je sledila sezona 2001/2002, v kateri smo nastopali v obeh drugih ligah z željo, da bi se vsaj eni uspelo uvrstiti v prvo SNTL. Fantje, za katere so nastopali Danilo Piljak, Boris Rihtarič, Urban Ovčar, Nejc Janžekovič in Darko Drćić, so postali zmagovalci druge SNTL, dekleta  Katarina Golič, Tanja Mele, Breda Mojsilovič in Vesna Terbuc  pa so po ogorčenem boju z NTK Edigs Mengeš osvojile 2. mesto v drugi  SNTL in so si potem v dodatnem dvoboju z ekipo Partizan Ljubljana izborile vstop v prvo SNTL, kar je pomenilo, da smo bili v sezoni 2002/2003 edini klub, ki je imel obe ekipi v prvi ligi.Ob koncu sezone smo se žal morali posloviti od tragično preminulega igralca Borisa Rihtariča.

Uspešna sezona 2001/2002

Uspešna sezona 2001/2002

 

Glede na to, da so v klubu prevladovali igralci, baza igralk pa se je vedno bolj ožila, smo se odločili, da večjo pozornost posvetimo članski ligi. Ekipo članov smo v sezoni 2003/2004 okrepili z Bojanom Pavičem, ponovno je za ekipo zaigral trener Marinko Grbić, tretji igralec pa je bil Danilo Piljak. Ekipa članov je na koncu sezone zasedla 7. mesto. Članice so zaigrale močno oslabljene, saj v ekipi več ni bilo Katarine Golić, Breda Mojsilovič, Vesna Terbuc in Vesna Rojko pa so bile vnaprej obsojene na zadnje mesto, kar sicer ni pomenilo izpada iz lige, saj se je ta naslednjo sezono razširila na deset ekip.

 

 

 

1 055 1 054

Najboljše članice in člani na 7. spominskem turnirju Urha Straška
leta 2002

Igralci in igralke našega kluba so bili v tem obdobju uspešni tudi na turnirjih in državnih prvenstvih. Uspešnejši so bili predvsem: Nejc Janžekovič, Danilo Piljak, Vesna Terbuc in  Urban Ovčar ter ekipa kadetinj, ekipa kadetov in ekipa mladincev,  ki so postali nosilci medalj na državnih prvenstvih.

 

 

 

Comments are closed.